Produkty

Termometry - Wzorcowe

Termometry wzorcowe

Termometry

 

Każdy z oferowanych termometrów może być dostarczony z certyfikatem kalibracji producenta lub z krajowym świadectwem wzorcowania, które potwierdzają dokladność i wiarygodność odczytów tego przyrządu. Świadectwa Wzorcowania wystawiane są głównie na potrzeby systemów jakości np. ISO (specyficzne dla konkretnych procesów wytwórczych) lub HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) w związku z koniecznością nadzorowania temperatury podczas procesów produkcji, transportu i przechowywania. Najbardziej restrykcyjne są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości obowiązujące w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym, a więc tam gdzie najwyższym priorytetem jest troska o zdrowie człowieka.

 


Spośród naszych przyrządów wybraliśmy kilka modeli, które charakteryzują się dobrą jakością wykonania, dokładnością i stabilnością odczytów. Przyrządy te są najczęściej dostarczane ze świadectwami wzorcowania i mogą być wykorzystane do kontroli temperatury w ramach ustalonych procedur istniejących systemów jakości w przedsiębiorstwie (np. w punktach krytycznych systemu HACCP) lub do kontroli poprawności wskazań innych termometrów użytkowych, stosowanych do pomiarów temperatury w ramach w/w procedur.


Aby mieć pewność, że stosowany przyrząd pomiarowy jest przydatny do wykonywania pomiarów przez cały okres jego użytkowania, należy wykonywać wzorcowanie przyrządu w ustalonych odstępach czasu. Terminy kolejnych wzorcowań jak również okres ważności świadectwa nie są ustalone przez przepisy prawne. Decyzję o wzorcowaniu podejmuje użytkownik, zgodnie z dokumentacją opracowaną w ramach systemów jakości, obowiązujących w przedsiębiorstwie i zgodnych z dobrą praktyką produkcyjną.

 

DT605MFC Elektroniczny termometr wodoszczelny do kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji.

termometry / Wzorcowe-DT605MFC.jpeg

Charakterystyka

Wodoszczelny (IP67)

Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy

Funkcja ON/OF i MIN/MAX

Automatyczne wyłączanie

Przełączanie °C / °F

Sztywna sonda pomiarowa

Parametry techniczne

Zakres pomiaru: DT605MFC -50°C +150°C

Zakres pomiaru: DT655HFC -50°C +280°C

Rozdzielczość: 0,1°C - 1°C

Dokładność: ±1°C

Próbkowanie: 0,7sek.

Sonda ze stali nierdzewnej: 12cm

Zasilanie: bateria LR44

FM10 Elektroniczny termometr wodoszczelny do kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji.
termometry / Wzorcowe-FM10.jpeg

Charakterystyka

Wodoszczelny (IP67)

Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy

Funkcja ON/OF i HOLD

Automatyczne wyłączanie po 35 min

Przełączanie °C / °F

Sztywna sonda pomiarowa

Parametry techniczne

Zakres pomiaru: -50°C +150°C

Rozdzielczość: 0,1°C

Dokładność: ±1°C

Czas reakcji: 1,5 sek.

Długość sondy: 12cm

Bateria: AAA, UM4 (1,5V)

FM21 Elektroniczny termometr do szybkiej kontroli temperatury żywności w przetwórstwie, chłodnictwie i na każdym etapie produkcji.

 termo / Digitron-FM21.jpeg

Charakterystyka

Kieszonkowy, elektroniczny, cyfrowy

Duży wyświetlacz LCD

Szybki czas reakcji

Składana sonda pomiarowa

 

Parametry techniczne

Zakres pomiaru: -40°C +250°C

Rozdzielczość: 0,1°C

Dokładność: ±0,5°C

IP65

temperatura pracy: 0°C +50°C

Wymiary: 116 x 38 x 20mm

Waga: 41g (łącznie z baterią)

 


 FM35 Elektroniczny termometr wodoszczelny do żywności z wymiennymi sondami pomiarowymi.

termometry / Wzorcowe-FM35.jpeg

Charakterystyka

Wygodny i łatwy w użyciu

Duży wyświetlacz LCD

Wodoszczelny (IP67)

Gumowa osłona ochronna obudowy

Długi czas pracy baterii (około 3000 godzin ciągłej pracy)

Szybki czas reakcji

Automatyczne wyłączanie po 3min

Parametry techniczne

 

Zakres dla temperatury: od -40°C do +110°C

Rozdzielczość: 0.1°C

Dokładność: ±0,5°C w zakresie od 0°C do 70°C; ±1°C gdzie indziej

Temperatura pracy: od 0°C do +50°C

Zasilanie: bateria 9V


8146T7 Elektroniczny termometr wodoszczelny do żywności z sondą do ogólnego zastosowania.

termo / 8146T7.png

Charakterystyka

Opracowany specjalnie dla potrzeb  HACCP. Obudowa wykonana z hartowanego plastiku i bezpieczna dla żywności. 

Szybki czas reakcji
Długa żywotność baterii zwykle 1-2 godzin ciągłego użytkowania
IP67 wodoszczelny
Solidna osłona gumowa zapewnia długą żywotność w trudnych warunkach
Automatyczne wyłączanie po 5 min braku aktywności
Podświetlany wyświetlacz cyfrowy LCD
Funkcja HOLD
Zasilanie: 2 x baterie typu 'AA' lub LiCl

Wymiary: 155 x 67 x 40mm

Waga: 180g

Gwarancja: 2 lata

Parametry techniczne:- zakres pomiaru: -40 ° C do + 120 ° C- czujnik: termistor
- temperatura pracy: od  -10 ° C do + 50 ° C
- rozdzielczość 0,1 - dokładność:lepsza niż ±0.4ºC (łącznie z sondą)

 

RODZAJE ŚWIADECTW WZORCOWANIA

 

Oferujemy dwa rodzaje świadectw, które mogą być dostarczone z termometrami:


A. Świadectwo wystawione przez laboratorium bez akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji (PCA).

  1. Wzorcowanie termometru dokonywane jest w komorach klimatycznych lub w termostacie cieczowym w zakresie od -50 °C do +250 °C w trzech dowolnie wybranych punktach pomiarowych
  2. Czas wykonania wzorcowania wynosi od 3 do 5 dni roboczych
  3. Wyniki pomiarów udokumentowane są w świadectwach wzorcowania.
  4. Stosowane są wzorce odniesienia (przyrządy referencyjne) i urządzenia probiercze o udokumentowanej spójności pomiarowej, które zapewniają tzw. „najlepszą zdolność pomiarową” (k=2/Cl=95 %).

B.  Świadectwo wystawione przez laboratorium z akredytacją Polskiego Centrum Akredytacji (PCA).

  1. Wzorcowanie termometru dokonywane jest w komorach klimatycznych w zakresie od -10 °C do +60 °C lub w termostacie cieczowym w zakresie od -40 °C do +250 °C. 
  2. Termometry z czujnikiem wewnętrznym i zewnętrznym wzorcowane są jak następuje:a) Standard - punkty kontroli dla czujnika wewnętrznego: +5 °C, +22 °C,+42 °C (komora)b) Standard - punkty kontroli dla czujnika zewnętrznego: -20 °C, +35 °C, +80 °C (termostat)c) Możliwe jest wzorcowanie termometru w dodatkowych punktach w ramach podanego wyżej zakresu
  3. Czas wykonania wzorcowania wynosi typowo dwa tygodnie

  4. Wzorcowanie wykonywane jest zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005.

     

Zastosowanie produktu

 

Termometry ze świadectwem wzorcowania mogą być stosowane do kontroli temperatury w ramach ustalonych procedur istniejących systemów jakości (np. w punktach krytycznych systemu HACCP) lub do kontroli poprawności wskazań innych termometrów  używanych do pomiarów temperatury w ramach w/w procedur.